Waarom een massage?

Liefdevolle aanrakingen zijn niet alleen fijn, maar ook gezond. Ze blijken een goed medicijn tegen zowel fysieke als geestelijke klachten en geven een goed gevoel. Aanraking vermindert stress en geeft een rustig, relaxed gevoel. Werkt als pijnstiller en bevordert genezing en groei. Vergroot je vermogen om te leren. Helpt je spijsvertering. Maakt je socialer, vriendelijker, minder agressief en ook liefdevoller en vrediger. Bovendien heeft het geen negatieve bijwerking en is het honderd procent natuurlijk. Maar het mooiste is toch wel dat het hormoon met de naam Oxytocine gratis en ook nog eens voor iedereen beschikbaar is. Het enige wat men daarvoor hoeft te doen is elkaar aan te raken.

 

De maatschappij waar we in leven zorgt steeds minder voor rust, ontspanning en intimiteit, terwijl aanraken notabene de eerste levensbehoefte is. Volgens sommige wetenschappelijke onderzoeken is aanraking nog belangrijker dan eten en drinken. Ons grootste en uiterst gevoelige orgaan, de huid, heeft honger; we snakken naar fysieke, voedende aanrakingen. Zelfs door wildvreemde handen van een masseur.


Teleurstellingen, angst, verdriet, frustratie en boosheid zetten zich makkelijk vast in het lichaam. Op een gegeven moment is er zoveel spanning dat je lichaam gaat protesteren; het gaat pijn doen. Je krijgt last van rug, linkerarm of je nek. Mensen hebben de neiging dit te negeren maar op een gegeven moment is dit niet meer vol te houden, dan wordt je gedwongen er iets aan te doen. In het Westen ontdekken we steeds meer de voordelen van de massage. Steeds meer bedrijven laten hun werknemers masseren, zij maken niet alleen minder fouten, maar zijn productiever, positiever en voelen zich fitter dan collega’s die geen massage krijgen. Zelfs op scholen, naar Zweeds voorbeeld, staat massage op het lesrooster. Kinderen gedragen zich hierdoor minder agressief en het groepsgevoel wordt versterkt.